Cyclonenenorkanen.jouwweb.nl

Informatie Cyclonen en Orkanen

Wat is een Cycloon?

Een orkaan, tyfoon en tropische cycloon betekenen allemaal hetzelfde. Het is een superstorm met veel regen en extreme wind die alshij het land bereikt veel schade kan veroorzaaken. Vaak heeft een orkaan een levensduur van 5 dagen, als hij aan land komt verliest hij vaak kracht omdat zijn warme en vochtige voedingsbron verdewenen is en hij tegen gehouden wordt door verschillende dingen op het land. Een Cycloon komt vooral voor in tropische of subtropische gebieden.

Vanaf 117 kilometer per uur (windkracht 12) wordt een tropische storm officieel orkaan genoemd. Vaak is er tegen die tijd ook al een oog in het midden verschenen.

 

Hoe onstaat deze?

Een Cycloon of Orkaan onstaat eigenlijk altijd boven zee. Maar dan moet het water wel warmer dan of 27 graden zijn. Ook moet er een lagedruk gebied aanwezig zijn en moet de lucht vochtig zijn. Een oorkaan/cycloon ontstaat eigenlijk doordat de warme lucht boven de zee afkoelt. Dit heeft tot gevolg dat de lucht minder waterdamp kan bevatten waardoor de waterdamp gaat condenseren of te wel het wordt water. Hierbij komt veel warmte/energie vrij. Vervolgens gaat dit proces zo door, warme lucht stijgt op koelt af en gaat condenseren. Zo onstaat het minimum van een orkaan. Dit onstane minimum wordt opgevuld met toestromende warme en vochtige lucht. Op een gegeven moment gaat het onstane minimum draaien en onstaan er heftige regen en onweersbuien. De orkaan wurmt zich door meerdere luchtlagen heen waardoor hij zijn lange vorm krijgt. De orkaan is gaan draaien tegen de wijzers van de klok in, dus linksom. Het oog van de orkaan is windstil en daar bevindt zich dalende lucht. Een orkaan heeft minimaal een snelheid van 117 km per uur.

 Waar komt deze vooral voor?

Orkanen komen vooral voor in tropische en sup tropische gebieden, ussen de 15e en 20e breedtegraad. Dicht bij de evenaar komen ze eigenlijk niet voor omdat daar het coriolis effect te gering is. Orkanen onstaan altijd boven zeeën die 27 graden of warmer zijn.

Wat moet je doen in een dergelijke situatie?

Ten eerste moet je altijd zorgen dat je een noodpakket in huis hebt, dat houd in :

  • voldoende water opgeslagen in flessen omdat, water vaak wordt afgesloten.
  • Genoeg voedsel. Ook voedsel wat je niet hoeft te verwarmen in het geval dat bijvoorbeeld gas en elektriciteit worden afgesloten.
  • zorg dat je een radio op batterijen hebt zodat je eventueel kan luisteren naar het nieuws of eventuele instructies. 
  • Raak vooral niet in paniek! 

Als je tijdens een Cycloon in een sterk gebouw zit moet je daar vooral blijven. Sla zo snel mogelijk drinkwater en ga vooral niet bij de openhaard zitten, deze heeft snel kans op instorten. Als je je in een gebouw vind die niet sterk is, moet je jezelf en je gezin eventueel evacueren naar een veiligere plek. Sluit wel voordat je gaat de elektriciteit af.

Als je je in een auto bevind tijdens een orkaan moetje zo snel mogelijk proberen een veiligere plek te vinden, want auto's bieden geen bescherming tegen orkanen en vliegende objecten. Maar rij ook vooral geen auto tijdens een orkaan of cycloon!

Maar als je buiten bent tijdens een cycloon is het verstandig om zo snel mogelijk een grot op te zoeken, deze bieden op zo'n moment en goede schuilplek. Als er zo snel geen grot in de buurt is kun je ook in een greppel gaan liggen. Als een greppel en een grot beiden geen mogelijkheid zijn moet je plat op de grond gaan liggen en proberen naar iets stevigs te kruipen. Bijvoorbeeld een rots waar je achter kunt gaan zitten of een bosrand. Pas altijd op dat er geen dingen tegen je aan kunnen vliegen!

Stel je bent in het oog van de cycloon terecht gekomen dan is het verstandig als je nog buiten bent, onderdak te zoeken of als dat geen optie is je aan de andere kant van het object te gaan zitten die de wind breekt. Dit omdat de cycloon meestal minder dan een uur nodigheeft om weer op te laaien in tegengestelde richting.

Naamgeving

De Australische meteoroloog Clement Wragge gebruikte aan het einde van de 19e eeuw voor het eerst een meisjes naam. Voorheen was het vaak het gebruik dat tropische stormen een naam van een god kregen in bijvoorbeeld China of een naam van een Heilige dag in het Caribisch gebied. Na de 2e wereldoorlog werd het gebruik van meisjesnamen op alfabetische volgorde een gebruik. Maar er kwamen protest geluiden vanuit femnistische kampen in 1978 en vanaf toen werden er ook jongensnamen gebruikt.

Weetjess!

- Elke tropische depressie met tenminste een windkracht van 8 krijgt een eigen naam.

- Om orkanen naar hun kracht in te delen wordt de schaal van Saffir en Simpson gebruikt.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb